Kainuun osaamiskärjet


Kainuun alueella datakeskeisen kehityksen keskeisenä teemana ovat dataperusteinen liikkuminen, urheilu- ja hyvinvointidatan analytiikka, dataälykkyyden ekosysteemitoiminnan kehittäminen ja suurteholaskenta. Näiden teemojen edistämiseksi Kainuussa on rakennettu ”Arctic Data Intelligence and Supercomputing Ecosystem in Kainuu” superekosysteemi, joka integroi yhteen alueen toimijat suurteholaskennan, data-intelligencen (analytiikka, tekoäly, visualisointi) ja liiketoiminnan kehittämisen näkökulmasta. AIKA-ekosysteemissä toteutetaan datalähtöisen liiketoiminnan kehittämisen ja datan arvonluonnin palveluita, rakennetaan huippu-urheilun ja hyvinvoinnin data-ekosysteemiä (Vuokatin liikuntateknologian ekosysteemi) yhteistyössä eri toimijoiden kanssa ja edistetään yritysten digitaalista ja vihreää siirtymää.

Dataperusteinen liikkuminen


Dataperustaisella liikkumisella tarkoitetaan, että yksilön tai huippu-urheilijan liikuntatavoitteiden saavuttamiseksi hyödynnetään dataa. Tiedolla voidaan parantaa huippu-urheilijoiden suoritustasoa sekä eri-ikäisten kunto- ja terveysliikkujien hyvinvointia.

Dataperustaisen liikkumisen tutkimusalueen tavoitteena on luoda liikuntadatan osaamiskeskus Kainuuseen. CEMIS-keskuksella on lisäksi merkittävä rooli liikunnan, hyvinvoinnin ja terveydenhuollon alueella, jossa hyödynnämme etenkin uusia sensoriratkaisuja sekä peli- ja simulaattoriratkaisuja (esim. olympiahiihtoreittien mallinnus).

Dataperustainen liikkuminen – Liikuntadatan hyödyntäminen Kainuussa -hankkeessa (2021-2022) kartoitetaan Kainuun liikunta-alan yritysten liikuntadataan sekä kuntien liikuntapaikkaa mittaamiseen liittyviä tarpeita. Dataperusteisessa liikkumisessa tavoitteena on se, että alueemme liikunta-alan yritykset ja toimijat hyötyvät datasta, jota kertyy urheilun ja liikkumisen tuloksena.

Dataperustainen liikkuminen on keskeinen teema Kainuun liikunta-alan toimijoille ja se mahdollistaa myös Kainuun TKI-kentälle liitynnät kansainvälisen liikunta-alan verkostohankkeisiin sekä liikunnan ja urheilun klustereihin.


Urheilu- ja hyvinvointidatan kerääminen ja analytiikka

Urheilu- ja hyvinvointidata ja datakeskusekosysteemin rakentaminen näkyvät keskeisesti Kainuun alueen TKI-työssä kuten innovaatioekosysteemiohjelmassa. Vuokatti on yksi maailman johtavista pohjoismaisten hiihtolajien huippukeskittymistä, joka tuottaa tulevaisuudessa merkittäviä määriä urheiludataa. Urheiludataa syntyy esimerkiksi liikuntateknologian sovelluksista, älylaitteista ja sensoreista. Kainuu koordinoi myös LIUKAS – liikuntateknologian kansallista verkostoa. 


Kainuussa innovaatioekosysteemityötä tehdään mm. Kajaanin seudun innovaatioekosysteemi-sopimuksella uutta liiketoimintaa ja osaamista (KIELO) -ohjelmassa. KIELO-ohjelman (#kielokainuu) alle tulevat kaikki innovaatioekosysteemisopimuksen nimissä valmistellut hankkeet. KIELO on osa isompaa Arctic Data Intelligence and Supercomputing Ecosystem (AIKA) -ekosysteemiä Kainuussa.


Kainuun urheilu – ja data-analytiikkaohjelma (KUHA) on yksi innovaatioekosysteemisopimustyön ensimmäisistä hankkeista alueella (CSC vahvasti mukana). KUHA:n operatiiviset tavoitteet: 
a) Käynnistetään urheilu- ja hyvinvointidatan kerääminen kokonaisvaltaiseen data-altaaseen (vrt. kuva 1). 
b) Määritetään ja suunnitellaan data-altaan tekninen rakenne ja ehdot sen hyödyntämiselle eri toimijoille (tutkimus, seurat ja organisaatiot, yritykset ja julkiset toimijat).

c) Pilotoidaan urheilu- ja hyvinvointidatan hyödyntämistä valituilla sovellusaluilla ja tehtävissä. 
Samalla selvitetään HPC-laskennan hyödyntämistä em. datan kanssa. Piloteissa osa tehdään heti yritysten kanssa.

d) Laajennetaan data-altaan ympärille muodostuvaa urheilu- ja hyvinvointidatan ekosysteemiä uusilla toimijoilla (kts. edellinen kohta) ja hankkeilla.


Suurteholaskenta LUMI

Datan, data-analytiikan ja tekoälyn rooli kasvaa toiminnassamme useilla alueilla. CEMIS on merkittävässä roolissa Kajaanin data-ekosysteemissä, jota laajennetaan parhaillaan maailman tehokkaimpiin supertietokoneisiin kuuluvalla LUMI EuroHPC -datakeskuksella.

LUMI on EU:n EuroHPC-konsortion supertietokone, joka valmistuessaan tulee olemaan Euroopan tehokkain ja yksi maailman tehokkaimmista supertietokoneista. Supertietokoneet kuluttavat runsaasti sähköä, joten vesivoiman käyttö on tärkeää ilmastotavoitteiden saavuttamiseen pyrittäessä. LUMI-datakeskus on täysin hiilineutraali: se käyttää 100% vesivoimaa ja hukkalämpö hyödynnetään Kajaanin kaukolämpöverkossa.


CSC ja KAMK tarjoavat suurteholaskennan osaamisen lisäämiseen kaikille avoimen ja ilmaisen ”Elements of Supercomputing” -kurssin, jolla on mahdollista oppia perusteet ja käytännön supertietokoneista. Kajaanin ammattikorkeakoulun ja CSC:n tekemä verkkokurssi helppotajuinen esitys supertietokoneista, niiden merkityksestä ja käytöstä. Lisäksi KAMK:lla on opetus- ja pilotointikäytössä CSC:ltä käytöstä poistunut Bull-supertietokone, jota voidaan käyttää vaativiin ja paljon laskentatehoa edellyttäviin yrityspilotteihin.


Dataälykkyyden ekosysteemitoiminta AIKA

Dataälykkyys on organisaation systemaattista toimintaa datan tallentamiseksi, muuntamiseksi, analysoimiseksi muotoon, joka auttaa organisaatioiden liiketoiminnan päätöksenteossa.

Dataälykkyyden ekosysteemitoiminnan kehittämiseksi Kainuussa on perustettu Arctic Data Intelligence and Supercomputing Ecosystem (AIKA), joka toimii data-analytiikan ja suurteholaskennan ekosysteeminä.

AIKA-ekosysteemin tavoitteena on tarjota monipuolisia datan hyödyntämiseen ja digitalisaatioon liittyviä palveluita neljässä eri palvelukategoriassa: 1) Testaa ennen investointia “Test before invest” 2) Rahoituksen ja investointien tukeminen “Support to find investments” 3) Osaamisen ja kykyjen kehittäminen koulutuksella “Skills and training” 4) Innovaatioekosysteemin kehittäminen ja verkostoituminen “Innovation ecosystem and networking”

AIKA Digital Innovation Hubin (DIH) palveluilla voidaan: 1) lisätä yritysten tietoisuutta uusista digitaalisista teknologioista ja datan hyödyntämisestä (Awareness Raising). 2) tarjota ajanmukaista tietoa digitalisaation trendeistä ja kehityssuunnista (Trend monitoring). 3) tarjota PK-yrityksille ja startup-yrityksille helpompi pääsy (Access to Infrastructure) teknologia-infrastruktuuriin esimerkiksi suurteholaskentakapasiteettiin (LUMI, KAMK HPC), XR-alustoihin, pilvilaskenta-alustoihin tai laboratorioinfrastruktuuriin. 4) verkottaa ja luoda yhteyksiä (Matchmaking) alueen yrityksille esimerkiksi rahoittajiin, palvelun-tarjoajiin, laitevalmistajiin, tutkimus- ja koulutusorganisaatioihin sekä konsultteihin. 5) tarjota tukea ja neuvontaa (Funding advisory) kansainvälisen, kansallisen tai alueellisen TKI-rahoituksen hankintaan tai hankekonsortion löytämiseen ja konsortiossa toimimiseen.